Šapat Duhova - Beogradska tvrđava

Kada dođete u Beograd i smestite se u Side One Design Hotel, jedna od prvih stvari koje Vam preporučujemo je da krenete u šetnju Knez Mihailovom ulicom. Na samom kraju videćete ulaz u kompleks koji je izdržao vetrove vremena i razne promene u gradu, ali ostao je i dalje sinonim za lepotu i velelepnost beogradskih zdanja.

Kada dođete u Beograd i smestite se u Side One Design Hotel, jedna od prvih stvari koje Vam preporučujemo je da krenete u šetnju Knez Mihailovom ulicom. Na samom kraju videćete ulaz u kompleks koji je izdržao vetrove vremena i razne promene u gradu, ali ostao je i dalje sinonim za lepotu i velelepnost beogradskih zdanja. Radi se, naravno, o Beogradskoj tvrđavi, kompleksu koji nadgleda ušće Save i Dunava, sagrađenom od 2. do 18. veka. Tvrđava se deli na tri veće celine: Gornji i Donji grad i Kalemegdan. Danas najlepši i najveći beogradski park, Kalemegdan je, dok je Tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu; zbog toga i njegovo ime potiče od turskih reči "kale" - grad, to jest tvrđava i "megdan" - polje. Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači "breg za razmišljanje". Na Kalemegdanu se nalaze Spomen obeležje predaje ključeva Beogradske tvrđave, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”, Muzički paviljon, Veliko stepenište, Zoološki vrt, dečiji zabavni park, više spomenika i skulptura, sportskih igrališta i ugostiteljskih objekata. Na prilazu Gornjem gradu nekada se širilo prostrano tvrđavsko polje – Kalemegdan. Posle povlačenja Turaka u drugoj polovini 19. veka, polje je pretvoreno u park. Iz pravca centra Beograda, preko Kalemegdana, u Beogradsku tvrđavu se ulazi kroz Stambol kapiju (unutrašnja i spoljna) i Sahat kapiju. Na Gornjem gradu nalazi se i najveći simbol Beograda – Pobednik. Celo priobalno područje Beogradske tvrđave, uz Dunav i Savu, obuhvata Donji grad, gde se u srednjem veku nalazio glavni deo beogradskog naselja, koji je bedemina opasao despot Stefan Lazarević. Donjem gradu prilazi se kroz Vidin kapiju i Mračnu kapiju. Beogradska tvrđava je danas spomenik kulture od izuzetnog značaja, na kojoj se redovno održavaju kulturni, umetnički i zabavni događaji, posebno tokom leta. I danas postoji odolevajući zubu vremena, još uvek krijući mnoge tajne. Dođite, otkrijte bar deo njih, i vidite zašto su vidici Kalemegdana večni. Odvojite malo slobodnog vremena i krenite u avanturu!

Izvor: Panorama

Izvor slike: Alesandro Simić

Ukoliko posećujete Beograd i voleli biste da ostanete u ovom delu grada u modernom smeštaju, Side One Design Hotel je savršen izbor za Vas smešten uz reku Dunav i okružen prelepom prirodom.